top of page

Lecția 4: MEMORIALUL DE LA SIGHET LIVE DIN MARAMUREȘ

27 mai, 2021

A patra lecție a fost transmisă joi, 27 mai, de la ora 11.00! Am ajuns la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet, înapoi în Maramureș, pentru o nouă lecție deosebită care ne-a purtat în trecutul recent al României.

Gazda lecției este Adriana Balaj, profesoară de istorie din Timișoara, alumnă Aspire Teachers. Invitata este Andrea Dobeș, muzeograf la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet, doctor în istorie, Institutul de Istorie „George Bariţ” al Academiei Române (Cluj-Napoca).

Tema are în vedere obiectivul de dezvoltare durabilă 16 - pace, justiție și instituții eficiente.  A fost o lecție memorabilă care a expune elevii la o perioadă în care opinia și convingerile politice erau delicte care îți puteau aduce moartea.

Lecția și-a propus ca elevii:

  • să recunoască situații problematice determinate de abaterea de la valorile, principiile, practicile societății democratice,

  • să identifice tipuri de abuzuri la care au fost suspuși oameni nevinovați care au trăit într-un regim nedemocratic,

  • să reflecteze la legătura dintre justiție și dreptate, precum și la importanța libertatea și implicarea civică pentru o societate durabilă în care toți suntem egali în fața legii.

Lecția 4-1: About

Resurse suplimentare

Descărcați agenda cu indicații de facilitare, pentru a urmări momentele importante. Veți găsi și codul internațional Morse de care elevii vor avea nevoie pentru momentul-surpriză, în urma căruia am selectat cele trei școli care se vor conecta în direct la lecția următoare.

  • Pentru aprofundare, vizitați turul virtual al Memorialului Sighet.
    Descărcați mapa cu obiectivele de dezvoltare durabilă, într-un format prietenos pentru copii - material din partea Departamentului de Dezvoltare Durabilă din Secretariatul General al Guvernului.

Lecția 4-1: Text
bottom of page